· 

Zelf dot art painting maken

Je ziet het steeds vaker op internet. Mooie schilderijen gemaakt van grote en kleine stippen. Ook wel dot art of dot painting genoemd. Vaak zie je ze ook in mooie en kleurrijke mandala schilderijen. Sinds een klein jaartje ben ik ook verslaafd geraakt aan deze kunstvorm. Omdat ik als kunstenaar graag iets unieks maak, heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Ik combineer dot painting met geometrie. Zo heb ik het mooie van twee kunstvormen samengebracht. 

 

Onlangs heb ik dit mooie kunstwerkje gemaakt. Zo op het eerste gezicht lijkt het ingewikkeld, maar dat valt echt reuze mee. Je hoeft geen ervaring te hebben om zo’n prachtig schilderij te maken. Met een paar simpele trucs en natuurlijk veel oefenen kun jij ook dit dot painting schilderij ook maken. In deze blog laat ik je zien hoe. Ik leg het je stap voor stap uit en vertel je welke benodigdheden je kunt gebruiken. 

 

Deze materiaal heb je nodig:

 

 • Canvasdoek (30 bij 30 cm) of een afmeting naar jouw wens.
 • Verf: zwart, groen, goud en wit
 • Verfverdunner
 • Brede kwast en dun penseel
 • Dotting tools of druppelpennen
 • Wattenstaafje
 • Liniaal
 • Potlood
 • Gouden stift (waterproof)
 • Overtrekpapier / carbonpapier

 

 

Wil je zelf een geometrie ontwerp maken? Dan zijn dit de extra benodigdheden:

 • Passer
 • Gum
 • Zwarte stift
 • Transparante overtrekpapier of doorzichtige bakpapier
 • Lepel

 

 

 

 

 


Stap 1: Zoek een mooi geometrische afbeelding op internet

 

Voordat je gaat starten met je schilderij, ga je eerst op zoek naar een afbeelding die jij mooi vindt. Op internet vind je veel geometrische afbeeldingen die je kunt downloaden en printen. Zorg er wel voor dat je een rechtenvrije afbeelding zoekt. 

 

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf een geometrisch ontwerp te maken. Dat kost wel wat meer tijd. Heb je er al ervaring mee, of wil je gewoon graag oefenen met het zelf maken van geometrische ontwerpen? Dan kan dat natuurlijk ook. Op youtube zijn genoeg tutorials te vinden hierover. Onderaan mijn blog vind je een link naar de tutorial van het ontwerp dat ik heb gebruikt voor mijn schilderij.

In deze blog zal ik daarom geen verdere uitleg geven over het maken van dit geometrische ontwerp.

 

canvas

Stap 2: Schilder je canvas zwart en trek het ontwerp over

 

Je hebt een mooie afbeelding gevonden op internet en uitgeprint. Knip de afbeelding uit en maak deze passend voor je canvas.

 

Vervolgens schilder je je canvas zwart en laat deze drogen. Ik gebruik hiervoor goedkope zwarte verf omdat er niet heel veel zichtbaar gaat zijn van deze achtergrond. Gebruik een wat dikkere kwast zodat je snel klaar bent. De kwast heb ik gekocht bij Action en ook het canvas. Vooral wanneer je net start met schilderen of dotten, is dit een goede keuze. Veel mandala’s of dot art schilderijen hebben een zwarte achtergrond. De reden hiervoor is dat je dots / stippen dan veel mooier uitkomen vanwege het contrast. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om een andere achtergrondkleur te kiezen. Zorg er wel altijd voor dat de achtergrondkleur een grote contrast heeft met de stippen die je aanbrengt.

 

canvas met carbonpapier

Wanneer je canvas droog is, dan leg je een vel overtrekpapier ofwel carbonpapier op je canvas. Zorg ervoor dat je de blauw paarse kant aan de onderkant hebt. Hier zit de inkt op die je overbrengt op je canvas.

Zoals je op mijn foto ziet, kwam ik wat carbonpapier te kort. Ik heb a4 vellen die dan net niet groot genoeg zijn voor mijn canvas. Ik knip een stukje extra van een ander vel knip en leg deze als een soort puzzel op het canvas.

Ontwerp overtrekken

Vervolgens leg je je afbeelding op het carbonpapier. Zorg ervoor dat het goed past op je canvas. Twijfel je of je de afbeelding goed op je canvas hebt? Zoek dan het middelpunt van je canvas en markeer deze. Vervolgens doe je hetzelfde met je afbeelding. Vouw deze dan dubbel en leg het op je canvas. Let erop dat de vouw precies past op de markering. Vouw vervolgens je afbeelding en plak deze vast op je canvas. Probeer je afbeelding zo min mogelijk te verschuiven.

Trek daarna je afbeelding over, door met een pen over de lijnen van het ontwerp te gaan. Waarschijnlijk heb je dit vroeger vaak genoeg gedaan op de kleuter- of basisschool. Het trucje zal je dus bekend zijn.

Stap 3: Teken het ontwerp met een stift en liniaal

 

Oké, je bent al halverwege. Als je je afbeelding en het carbonpapier verwijderd zie je dat het ontwerp op je canvas staat. Vanwege de zwarte verf is het ontwerp licht zichtbaar. Je gaat nu het ontwerp overtekenen met een gouden stift. Het liefst gebruik je een watervaste stift zodat je geen vlekken krijgt.

 

Om ervoor te zorgen dat je lijnen recht zijn, gebruik je de liniaal. Probeer de strepen volgens een vast systeem te tekenen. Ik start eerst met alle horizontale strepen. Vervolgens de verticale strepen. Tot slot de diagonale strepen.

 

De kans is aanwezig dat je strippen iets uitsteken. Stip dit weg met een dun penseel en wat zwarte verf.

Stap 4: dots maken

 

Je canvas is nu echt klaar om versierd te worden met mooie dot art. Begin altijd in het midden en werk dan naar buiten toe. Op deze manier loop je geen risico dat je met je vingers over natte dots gaat. Het is mij vaak voorgekomen.

 

In dit schilderij heb ik verschillende dot varianten aangebracht. Kleine, grote en druppels. Voor de gewone ronde dots gebruik je de dotting tools. Er zijn verschillende formaten, zodat je kunt variëren. Wil je hele grote dots maar zijn je tools niet groot genoeg? Gebruik dan de achterkant van een dikke penseel. In huis heb je altijd wel iets wat je daarvoor kunt gebruiken. Wees creatief. Zorg er wel voor dat het een mooie ronde en gladde oppervlakte heeft zodat je mooie ronde dots kunt maken.

 

 

Druppelvormige dots

Druppelvormige dots maak je door eerst een ronde dot te maken. Vervolgens trek je deze iets naar beneden in een punt. Dit kun je het beste doen met de kleinste dotting tool of liever nog een tandestoker. Je kunt de druppel zo lang of zo kort maken als je zelf wilt.

 

Aflopende dots

Je kunt spelen met dots door ze te laten aflopen. Zo breng je variatie

in je ontwerp. Dit doe je het beste met een dottingtool die je 1 keer dipt in verf en vervolgens een paar keer aanbrengt op je canvas. Doordat er iedere keer minder verf op

je tool zit, wordt je dot automatisch kleiner. 

 

Hulplijnen

Wanneer je voor het eerst dotart maakt, dan kun je het beste hulplijnen maken met behulp van een liniaal en potlood. Op deze manier kun je makkelijker werken en mooie cirkels maken. Ook kun je sjablonen gebruiken, speciaal voor mandala’s en dot art.

 

Foutjes corrigeren

Het kan voorkomen dat je een dot niet mooi rond hebt of dat je een te grote dot maakt. Soms is dat niet erg. Wil je dat toch corrigeren, dan kan dat. Doe dat wel zo snel mogelijk zodat de verf niet opdroogt. Je gebruikt hiervoor een wattenstaafje. Ik maak deze altijd een beetje vochtig, zodat ik geen pluisjes heb waarmee ik per ongeluk de dots ernaast raak. Wanneer je de verf heb weggehaald, kun je er met een klein penseel met zwarte verf overheen. En daarna een nieuwe dot plaatsen.

Oefening baart kunst!

Als het goed is, heb je nu alle stappen doorlopen om een mooi schilderij te maken! Ik heb er heel veel plezier in gehad om het zelf te maken.

 

Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan beleeft. En onthoud: ieder volgend werk zal steeds beter worden. Ook hier geldt namelijk: oefening baart kunst!

 

Deel jouw dot painting kunstwerk

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar het resultaat van jouw dot painting schilderij. Deel het gerust met mij, hieronder of op instagram door me te taggen: @imaaniart

Heb je vragen of kom je er met deze instructie niet uit? Laat dan een reactie achter. Ik probeer je dan zo snel mogelijk te antwoorden.

 

Handige links

Mijn benodigdheden haal ik overal vandaan. Vanwege de coronamaatregelen kom ik helaas niet veel meer in winkels. Maar gelukkig is veel materiaal online te vinden, en soms goedkoper! Hieronder een aantal links waar je terecht kunt voor schildersbenodigdheden die ik gebruik voor mijn schilderijen. Ook zoals beloofd een link naar de tutorial voor het maken van het geometrische ontwerp van mijn dot panting.

* Alle producten hierboven gebruik ik zelf ook voor mijn schilderijen. De links met een sterretje zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage krijg van wat jij koopt. Dit kost jou niets extra. 

 

Commentaren: 5
 • #5

  info@imaaniart.com (maandag, 27 februari 2023 22:21)

  Beste Els,

  Ik begrijp je vraag niet goed. Wat zou je in de oven moeten zetten?

  Groetjes,
  Fatiha

 • #4

  Els (dinsdag, 31 januari 2023 12:02)

  Ik heb begrepen dat je het in de oven moet zetten na het 24 uur te hebben laten drogen. Maar op welke stand en hoelang moet dat dan?

 • #3

  Imaani Art (dinsdag, 02 februari 2021 22:57)

  Beste Yvonne,
  Dank voor je vraag! Ik verdun de verf met een medium en een paar druppels water. Je kunt daarvoor een pouring medium gebruiken, maar vernis werkt ook goed. Probeer niet te veel te verdunnen met water omdat je daarmee je pigment afbreekt. Het voordeel van verdunnen met een pouring medium of vernis, is dat je er ook gelijk een mooie glaslaag aan geeft en het een beschermende werking heeft. In mijn laatste blog: Dot art: welke verf en tools gebruiken? lees je uitgebreid welke verf ik gebruik en hoe ik deze verdun.

  Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust via de reactie button of stuur me een mailtje via het contactformulier!

  Creatieve groet!
  Fatiha
  Imaani Art

 • #2

  Yvonne (dinsdag, 02 februari 2021 22:32)

  Bedankt voor de uitleg. Vraagje meng je ook wat door de verf?

 • #1

  Abdel (donderdag, 01 oktober 2020 00:06)

  Echt een mooie site
  En handige blog ziet heel mooi uit haarfijn uitgelegd allemaal ga zo door !!!