· 

Dot art: welke verf en tools gebruiken?

Je wilt aan de slag met dot art. Maar welke verf gebruik je? Hoe dik of dun moet die verf zijn? En hoe maak je verschillende soorten dot? Welke dotting tools gebruiken? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen. 

 

Dotten is een leuke en rustgevende manier van kunst maken. En je hoeft er eigenlijk geen speciale talent voor te hebben. Eerlijk is eerlijk, het lijkt makkelijker dan het is om mooie ronde dots te maken. Maar met de juiste tools, verf en een dosis geduld kun je al best snel mooie creaties maken. En wil je mooie opbollende dots maken, dan is de juiste verfdikte erg belangrijk. Lees verder hoe je dit voor elkaar krijgt.

 

Welke verf gebruiken voor dot art?

Eigenlijk kun je bijna alle soorten acrylverf gebruiken. Sommige verfmerken zijn iets te dik en anderen iets aan de dunne kant. De verf die ik zelf altijd gebruik is die van Amsterdam acrylic. Dit is een mooie verf met een sterke pigmentkleur. En Amsterdam acrylic heeft ook een grote verscheidenheid aan kleuren. Zowel intense kleuren als zachte pastelkleuren. Amsterdam acrylic heeft ook verschillende grootten tubes. Ik gebruik de kleine tubes van 20 ml. Omdat je voor dot art meestal maar weinig verf nodig hebt, is dit vaak voldoende. En daarbij ga je het ook verdunnen, dus je kunt er veel werkjes mee maken. Een ander merk met goede kwaliteit verf is Winsor en Newton. Dit merk heeft ook tubes van 60 ml.

 

Ben je een beginner en wil je eerst oefenen dan adviseer ik je om te starten met goedkopere acrylverf die je bijvoorbeeld bij Action kunt kopen. Deze verf is overigens iets dunner dan Amsterdam acrylic, maar minder intens en minder kleurvarianten. 

 

Verf verdunnen

De meeste acrylverf moet je verdunnen om bruikbaar te maken voor mooie ronde dots. Je kunt ervoor kiezen om je verf te verdunnen met water. Maar daarmee wordt de kleur lichter. Wil je de kleurpigment goed houden dan is een medium de beste oplossing. Er zijn verschillende mediums die je kunt gebruiken van verschillende merken. Zelf gebruik ik pouring medium van Liquitex of van het merk Amsterdam. Hiermee verdun je de verf, behoud je de kleurpigment en geef je ook nog een mooie glans aan je dots. Een goed alternatief dat ik ook nog wel eens gebruik is vernis. Je kunt kiezen voor een glans of matte vernis. Van vernis zijn ook verschillende merken. Begin je net met dot art? Ga dan voor de vernis van Action. Pouring medium kun je ook bij de Action kopen. Wel is dit medium dunner dan de mediums van bijvoorbeeld Liquitex en Amsterdam. Daarnaast zorgt dit medium voor veel luchtbellen, wat je liever niet wilt hebben als je dots maakt.

 

En dan natuurlijk de vraag: hoe dun moet de verf zijn? Wil je mooie ronde en bolle dots krijgen, dan is de dikte die je moet krijgen hetzelfde zijn als yoghurt. Is de verf iets te dik dan krijg je pieken. is de verf te dun dan krijg je platte dots. Verf verdunnen doe je beetje bij beetje. Dus voeg het medium of water er druppelsgewijs aan toe totdat je de juiste dikte hebt. Er is niet echt een maateenheid omdat iedere verf van dikte verschilt. Roer het medium of water met een lepeltje, roerstaafje of de achterkant van een penseel rustig door de verf zodat je niet teveel luchtbellen krijgt.  

 

Verf verdikken

Soms heb je acrylverf dat net iets te dun is om bolle dots te maken. Maar ook om dots op verticale oppervlakte te maken zonder dat ze uitlopen. In dat geval zul je de verf iets moeten verdikken. Dat kun je gemakkelijk doen met een gel medium zoals de Amsterdam extra heave medium gel. Hiermee kun je de acrylverf extreem vol en pasteus maken. Het medium is wit, maar droogt transparant op. Houd er wel rekening mee dat de verf door toevoeging van het gel medium ook wat transparanter wordt. Je hebt maar een klein beetje nodig. Gebruik een paletmesje om de gel te mengen met de verf. Ook hier geldt: beetje bij beetje tot je de juiste dikte hebt (yoghurtdikte).

 

Dotting tools

Om dots te maken hebben iets van gereedschap nodig. Je kunt dottingtools kopen in hobbywinkels zoals Pipoos, maar ook online via bijvoorbeeld bol.com

De tools zijn er in verschillende maten waarmee je grote en kleine dots kunt maken. Ben je net gestart en wil je eerst oefenen dan hoef je eigenlijk niet ver te zoeken. De tools die je kunt gebruiken heb je waarschijnlijk al in huis. Zo kun je tandenstokers gebruiken voor kleine dots. Maar wat dacht je van de achterkant van potloodgum of een brei- of haaknaald? Toen ik startte heb ik vooral gebruik gemaakt van alles wat ik in huis had: verfpenselen, haaknaalden, grote tapasprikkers, wattenstaafjes, kralen op prikkers. Wil je wattenstaafjes of oude verfpenselen gebruiken, dan zul je ze eerst moeten prepareren. Doop ze in verf, haal de overtollige verf ervan af en laat ze opdrogen. Herhaal dit nog een keer. Daarna heb je een stevige ronde uiteinde om ronde dots mee te maken. 

Van de penseel moet je nog het puntje afknippen om een grote ronding te krijgen.  

 

 

Soorten dots

Er zijn verschillende soorten dots te maken. Door variatie in je ontwerp aan te brengen zorg je voor een speelser effect. De eerste soort is natuurlijk de ronde dot. Deze maak je simpelweg door een tool met een rond uiteinde. Je doopt de uiteinde in de verf en plaatst het voorzichtig op je canvas of  voorwerp dat je wilt dotten. Hoe meer druk je zet, hoe groter de dot. 

 

Aflopende dots

Je kunt spelen met dots door ze te laten aflopen. Zo breng je variatie

in je ontwerp. Dit doe je het beste met een dottingtool die je 1 keer dipt in verf en vervolgens een paar keer aanbrengt op je canvas. Doordat er iedere keer minder verf op je tool zit, wordt je dot automatisch kleiner. 

 

Druppelvormige dots

Druppelvormige dots maak je door eerst een ronde dot te maken. Vervolgens trek je deze iets naar beneden in een punt. Dit kun je het beste doen met de kleinste dotting tool of liever nog een tandestoker. Je kunt de druppel zo lang of zo kort maken als je zelf wilt.

 

Kunstbenodigheden voor dot art

Wil je aan de slag gaan met dot art en heb je nog niet alles in huis? Raadpleeg dan mijn pagina Kunstbenodigdheden. Hier heb ik alle spullen staan die je kunt gebruiken en bestellen.

 

Vragen? 

Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven waardoor je aan de slag kunt gaan met dotten. Check ook mijn andere blogs over het maken van dot art. Heb je nog andere vragen die niet in mijn blog aan bod zijn gekomen? Laat dan een reactie hieronder achter of stuur mij een mail. Ik probeer je dan zo snel mogelijk te antwoorden.

 

 

Volg me op instagram om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste creaties!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Saskia (donderdag, 06 januari 2022 20:44)

  Ik heb gezien dat er ook pearl medium bestaat, ben jij daarmee bekend? Of kun je dan beter verf kopen met pearl en/of metalic erin?
  Ik heb wel wat metalic kleuren, zijn mooi maar dat zijn de brons, koper, goudtinten en ik zie soms dots voorbij komen met prachtige parelmoerkleuren en ik was dus benieuwd of je dat bereikt met pearl medium.
  Alvast bedankt.
  Saskia de Rooij. S.rooij@outlook.com

 • #2

  Info@imaaniart.com (woensdag, 26 januari 2022 23:46)

  Hi Saskia,
  Ik heb denk ik wel een idee welke je bedoelt. Deze heb ik destijds ook gekocht want dit werd mij aangeraden in de winkel. Maar eerlijk gezegd werkt due niet voor mij. De parelmoer lijkt te zakken in de verf. Zal waarschijnlijk te maken hebben met het verschil in gewicht. Dus ik ben er vanaf gestapt. Ik zou je willen adviseren om parelmoer verf te kopen. Dan kun je ze altijd een beetje mixen met gewone verf.

  Groetjes,
  Fatiha

 • #3

  Cynthia (donderdag, 18 augustus 2022 20:27)

  Goedenavond Fatha,

  Ik heb een vraag over de sponzen.
  Waar gebruik je deze voor?
  Knutsel groet Cynthia

 • #4

  Info@imaaniart.com (dinsdag, 11 oktober 2022 20:01)

  Hi Cynthia,

  Welke sponzen bedoel je? Ik vrees dat ik je vraag niet begrijp.

  Groetjes,
  Fatiha

 • #5

  Sheila (maandag, 21 augustus 2023 08:00)

  Hoi Fatiha,

  Ik ben bezig met Americana, gebruik jij hem zo uit potje of verdun jij hem nog?

  Groetjes Sheila