· 

Oefenen met verfgieten of paint pouring

Geen ervaren kunstschilder? Maar wel zin om iets moois te creëren met verf? Dan is verfgieten ook wel paint pouring genoemd misschien wel iets voor jou! Ik waagde mij aan deze abstracte kunsttechniek en deel graag mijn ervaringen in deze blog met jou. Ik geef je tips en trucs om zelf ook aan de slag te gaan met deze leuke acrylverfstijl. 

 

Lekker kliederen met verf. Wie heeft dit niet gedaan op de kleuterschool? Ik wel. En hoewel ik er niet meer veel van weet, kan ik me wel herinneren hoe heerlijk ik het als kleuter vond om met mijn vingers in de verf te zitten. Vandaag de dag gebruik ik toch vaker penselen en dotting tools, dan mijn vingers. Hoog tijd dus om mijn kleuterherinneringen op te halen. 

 

Ik heb al wat jaren pouring medium in mijn kast, die van Liquitex. Deze gebruik ik vooral om verf mee te verdunnen zonder dat de verf aan pigment verliest. Onlangs besloot ik het medium te gebruiken voor een ander schildertechniek dan ik gewend ben, namelijk: paint pouring. Dit idee kwam oppoppen nadat ik op Youtube allerlei leuke tutorials tegenkwam met deze abstracte kunsttechniek met acrylverf. Hoe mooier de creaties waren die voorbij kwamen, hoe enthousiaster ik werd. En het leuke eraan: je hoeft niet persé een ervaren kunstenaar te zijn om om iets te maken met een wow-effect. Wat paint pouring ook leuk maakt is dat het iedere keer weer een verassing is wat het resultaat wordt. Want de verf gaat eigenlijk zijn eigen gang. Geen schilderij is het zelfde ook al zijn de ingrediënten dat wel.

 

In deze blog vertel ik je mijn ervaring met twee paint pouring acrylverftechnieken. Er zijn er meerdere technieken verfgieten, waar ik in een volgende blog graag meer over vertel.

 

In de basis heb je dezelfde  materialen nodig. Hieronder een lijstje waar je mee kunt starten. 

 

Dit heb je nodig om voor je schilderij met paint pouring:

  • Canvas schilderij
  • Verschillende verfkleuren, met wit als basis en een paar metallic kleuren.
  • Pouring medium
  • Water
  • Plastic bekertjes
  • Roerstokjes
  • Rietjes
  • Föhn

In principe had ik bijna alles in huis om aan de slag te gaan met paint pouring. Behalve de rietjes en roerstaafjes. Dus heb ik bij het doen van mijn wekelijkse boodschappen, rietjes en lange prikkers meegenomen. Ik kon geen roerstokjes vinden, maar de lange prikkers zijn een goed alternatief. Je kunt natuurlijk ook theelepels gebruiken. Zorg wel dat je ze afwast voordat de acrylverf opdroogt. Ook had ik nog papieren wegwerpbekers in huis van mijn laatste picknick afgelopen zomer. Het fijne aan paint pouring is dat je eigenlijk gebruik kunt maken van allerlei spullen die je thuis hebt. 

 

Dek je werktafel af en draag een schort of oude kleding 

In de online filmpjes (tutorials) wordt vaak geadviseerd om een schort of oude kleding te dragen en ook je werktafel goed af te dekken. Maar zo eigenwijs als ik ben, liet ik dit achterwege. Ik heb in mijn kunstenaarsbestaan veel kleding weg moeten gooien omdat ze onder de verf zaten die ik er niet uitkreeg. Je kunt wel stellen dat ik hardleers ben. Dus een tip van mijn kant: draag toch maar die schilderschort en dek je tafel goed af met plastic of oude kranten. Ik raad je ook aan om de muur waar je tafel tegenaan staat af te dekken. Mijn witte muur is nu namelijk niet zo wit meer...

 

Gisteren heb ik een paar witte rollen tafellopers bij de Action gehaald, zodat ik voor mijn volgende schilderexperimenten goed voorbereid ben. Ze kosten een euro per stuk en je kunt er lang mee doen. Heel handig dus! 

 

Kleuren selecteren, mengen en gebruiksklaar maken

Voordat je gaan gieten, prepareer je de verf. Ikzelf heb geen kleuren gemengd, maar bestaande kleuren gebruikt. Mijn kast puilt uit met allerlei mooie acrylkleuren van verschillende verfmerken. Ik ben begonnen met de kleuren olijfgroen, zalm, koper en wit. Dit was een mooie combinatie. Ook heb ik een schilderij gemaakt met neonkleuren. Dit zijn eigenlijk niet echt kleuren die mij aanspreken, maar je moet soms buiten je comfort zone gaan. En tja, die kleuren lagen al best lang in mijn kast, dus tijd om ze eens te gebruiken.

 

Nadat ik mijn kleuren heb geselecteerd, heb ik ze in bekertjes gedaan. Iedere kleur heb ik aangelengd met pouring medium en water. Je kunt in plaats van pouring medium ook Floetrol gebruiken. Hierdoor schijn je mooie grote cellen te kunnen laten ontstaan in de verf. Ik heb nu pouring medium gebruikt. De volgende keer probeer ik Floetrol. De verhouding verf, pouring medium en water heb ik eigenlijk op gevoel gedaan. Online vind je verschillende informatie. De gangbare verhouding is: 1 deel verf, 1 deel medium en een beetje water. Maar dit hangt ook af van de dikte van de verf die je gebruikt. Ik heb verschillende soorten verf met verschillende diktes. Dus heb ik het een beetje op gevoel gedaan. Ik was bang dat de verf teveel zou gaan lopen, dus heb ik het nog redelijk dik gehouden. De dikte was gelijk aan een iets waterige yoghurt. Achteraf leek dat goed te werken voor de flipcup techniek waarbij je alle acrylverf in een beker doet en in één keer op het canvas giet. Voor de andere techniek bleek het toch nog te dik. Mijn advies aan jou: probeer gewoon uit wat het beste voor jou werkt en oefen met de diktes.

 

Techniek 1: flipcup

Oké, het gieten kan beginnen. Ik ben begonnen met de flipcup techniek. Bij deze acrylgiettechniek giet je de verf één voor één in een bekertje. Vervolgens leg je het canvasdoek met de goede kant op het bekertje. Je pakt met je ene hand het bekertje en met je andere hand de canvasdoek. Je houdt het canvasdoek tegen het bekertje gedrukt en draait in één keer het geheel om. Houd het bekertje nog steeds omgekeerd op het canvasdoek en laat de verf langzaam naar de bodem zakken. Vervolgens pak je het bekertje op en laat je de verf langzaam verspreiden op het canvasdoek.

 

Je kunt daarna twee dingen doen: of je tilt het canvas op en maakt rustige kantelende bewegingen om de verf over het canvasdoek te laten gaan, of je gaat aan de slag met een rietje. Ik heb dat laatste gedaan. Met behulp van het rietje blies ik de verf langzaam de gewenste kant op. Voor deze techniek koos ik voor olijfgroen, zalm, wit en koper. Het was dus mijn allereerste schilderij met paint pouring. Omdat het een eerste uitprobeersel was, koos ik voor goedkopere verf. En op zich was ik best wel tevreden met het resultaat.

 

Techniek 2: Dutch pour

De tweede techniek die ik probeerde heet Dutch pour.

Dit is een leuke gietacryl techniek die ik zeker vaker ga uitproberen! Rinske Douna gebruikt deze techniek. En ze maakt daarmee prachtige schilderijen! Onderaan deze blog plaats ik een link naar haar YouTube kanaal. Als je geïnteresseerd bent in deze techniek dan raad ik je aan om je te laten inspireren door haar supergave filmpjes. 

 

Het extra middel dat je bij Dutch pour nodig hebt, is een föhn. Ik heb er twee in huis, dus een nieuwe kopen was niet nodig. Realiseer je wel dat deze vies gaat worden. Gebruik dus vooral een oude föhn of koop een goedkope. Voor de Dutch pour techniek heb je echt geen dure nodig. 

 

Bij deze techniek zorg je ervoor dat je eerst het canvasdoek  bedekt met witte vloeibare verf. Maak deze vloeibaar met water. Het is zonde om voor deze basislaag de verf te mengen met kostbare pouring medium. Ik dit keer gekozen voor kobaltblauw, turquoise groen, paars, wit en zilver.  Nadat ik de basislaag heb aangebracht, heb ik de kleuren er één voor één op gegoten. Wel bovenop elkaar. In het midden van de canvas. Vervolgens heb ik als een soort van buitenrand rondom witte verf geplaatst. Met de föhn op de laagste stand blies ik de witte verf over de gekleurde verf. Daarna kwam het leukste maar ook spannendste deel. Het uitblazen van de verf. Ik plaatste de föhn recht boven de verf en blies de verf verschillende kanten uit. Wat toen ontstond was een dansende beweging van de verschillende kleuren. Ik was aangenaam verrast door het resultaat. Maar natuurlijk was het nog lang niet zo mooi als de schilderijen van Rinske Douna. Om een beetje in haar buurt te komen, moet ik zeker nog wel wat meer oefenen. 

 

Een tip van Rinske die ik in het vervolg ter harte neem: verhoog je canvas met vier pinnen. Zo kan de verf goed afdruipen zonder dat je canvas bij het drogen tegen je tafel of ondergrond aanplakt. 

 

Hoe het niet moet

Eerder in deze blog vertelde ik over de felle neonkleuren waarmee ik heb geëxperimenteerd. Ik koos voor een zwarte onderlaag in plaats van wit. Daarnaast heb ik alle felle kleuren die ik in huis had gebruikt. Dit waren: oranje, roze, groen en geel. En ik kan je zeggen dat dit geen geslaagd experiment was. De kleuren pasten eigenlijk niet goed bij elkaar leek wel. Het werd een vieze kliederboel. Dit kan verschillende redenen hebben: mijn verf was te dik, teveel verf, de verkeerde kleurencombinatie. Wat ook een rol kan hebben gespeeld is dat deze felle kleuren allemaal transparant zijn. Hierdoor vermengen ze gemakkelijk met andere kleuren met een sterkere pigment, zoals zwart. Misschien had ik in dit geval beter een witte ondergrond kunnen gebruiken in plaats van zwart. De volgende keer ga ik een nieuwe poging wagen.

 

Pour painting mixen met geometrie en dot art

Zoals je van me gewend bent, houd ik ervan om in mijn werk geometrie en dot art (pointillisme) te gebruiken. In het bijzonder islamitische geometrie. Deze prachtige kunstvorm blijft mij trekken. Ik probeer dit wel mijn eigen identiteit mee te geven. En nu ik toch aan het experimenteren ben geslagen, heb ik deze techniek gebruikt met paint pouring. Het resultaat is voor nu goed genoeg. Ik realiseer me dat het ook nu weer een kwestie is van uitproberen en veel oefenen. Maar ik weet zeker dat het mixen van verschillende schildertechnieken tot mooie creaties kan leiden! Houd dus mijn website in de gaten, volg mij op instagram of abonneer je op mijn YouTubekanaal om te zien wat ik er nog meer mee doe.  

 

Zie hieronder twee foto's van mijn werken waarin ik pour painting gecombineerd heb met geometrische kunst en dot art. 

 

Mijn leerpunten: do's en dont's

 

Ik wil afsluiten een paar leerpunten. Zoals ieder experiment of uitprobeersel zijn er altijd wel wat dingen die anders kunnen of moeten. Ook ik heb geleerd van deze leuke manier van schilderen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:

1. Draag altijd een schort of beschermende kleding

2. Dek je werkplek goed af, want deze schildertechniek zorgt voor behoorlijk wat verfspetters

3. Plaats achter je canvas pinnen om je canvas op te hogen en de verf goed te kunnen laten afdruipen

4. Zorg ervoor dat je canvas waterpas is, anders droogt je verf anders op dan je verwacht

5. Maak je verf dun genoeg. De dikte van yoghurtdrink is een goede consistentie

6. Zorg voor kleuren die goed bij elkaar passen. Online kun je sites vinden met mooie kleurpaletten. 

7. Kies minimaal 4 kleuren; een donkere felle kleur en een lichte variant, een tegengestelde kleur (zie kleurenpalet voor complementaire kleuren) en een metallic kleur.

8. Laat je schilderij goed drogen voordat je een vernislaag aanbrengt. Het liefst 2 weken. 

9. Breng een vernislaag aan om je schilderij te beschermen en lang mooi te houden. 

10. Het allerbelangrijkste: geniet van het proces!!!

 

 

Handige links

Mijn benodigdheden haal ik overal vandaan. Vanwege de coronamaatregelen kom ik helaas niet veel meer in winkels. Maar gelukkig is veel materiaal online te vinden, en soms goedkoper! Hieronder een aantal links waar je terecht kunt voor schilders benodigdheden die ik gebruik voor mijn schilderijen. 

Check het Youtube kanaal van Rinske Douna voor mooie inspiratievideo's over dutch pouring technieken.

Check het Youtube kanaal van Samira Mian voor islamitische geometrie tutorials

 

** Alle producten hierboven gebruik ik zelf ook voor mijn schilderijen. De links met een sterretje zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage krijg van wat jij koopt. Dit kost jou niets extra. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 15
  • #1

    Keesentrijnie@ziggo.nl (woensdag, 26 januari 2022 10:28)

    Ik zou graag een goede ronddraaiende schijf willen kopen voor het verfgieten heb jij suggesties? Voor mij gr Trijnie

  • #2

    Info@imaaniart.com (woensdag, 26 januari 2022 23:31)

    Beste Trijnie,

    Je kunt een houten draaischijf bij de ikea kopen. Volgens mij zijn ze onder de tien euro en prima om te gebruiken.

    Groetjes,
    Fatiha

  • #3

    Mirjam (zaterdag, 01 oktober 2022 12:21)

    Kan je geprepareerde verf goed bewaren?

  • #4

    Info@imaaniart.com (dinsdag, 11 oktober 2022 20:05)

    Hi Mirjam,

    Ja dat kan zeker! Zolang je het maar luchtdicht afsluit, zodat de verf niet uitdroogt. Sterker nog, ik bewaar ook de gemixte restverf die van het doek afglijdt. Die verf is natuurlijk wel gemixt, maar goed te gebruiken voor oefenwerkjes. Zonde om weg te gooien namelijk.

  • #5

    Gerrie (donderdag, 26 januari 2023 23:43)

    Dank voor deze duidelijke uitleg, alles wat er nodig is staat al dagen klaar om te beginnen, steeds stel ik het uit, maar nu durf ik.

    Dankjewel groetjes

  • #6

    Vrouwkje Rink (maandag, 30 januari 2023 12:40)

    Hallo allemaal heel boeiend
    Vraagje: geef je ook workshops

  • #7

    info@imaaniart.com (maandag, 27 februari 2023 22:13)

    Hi Gerrie,
    Wat goed om te lezen! Ik ben wat laat met mijn reactie. Hoop dat je inmiddels al een poging hebt ondernomen. Mocht je ergens tegenaan lopen, stuur me gerust een berichtje!

    Groetjes,
    Fatiha

  • #8

    info@imaaniart.com (maandag, 27 februari 2023 22:15)

    Hi Vrouwkje,
    Sorry voor mijn late reactie. Nee, helaas heb ik daar geen tijd voor. Maar je kunt online veel voorbeeld filmpjes zien. Als je toch nog vragen hebt, stuur me een mail via info@imaaniart.com en dan begeleid ik je zo goed als mogelijk door het proces.

    Groetjes,
    Fatiha

  • #9

    Helga kremers (zaterdag, 01 april 2023 16:43)

    Welk kleuren heb je gebruikt in het doek helemaal bovenaan deze site?

  • #10

    Mieke Opdam (dinsdag, 01 augustus 2023 20:41)

    Ik heb al 3 fohns gekocht, en allemaal niet het gewenste effect zoals op alle filmpjes. Kan iemand mij een tip geven welke fohn het beste geschikt is? Dank dank!

  • #11

    Jeanny van Oirschot (dinsdag, 08 augustus 2023 16:28)

    Hallo,
    ik had nog een vraagje
    Ik heb alles gelezen maar gebruik jij ook silleconendruppels?
    Ik wil het ook graag gaan proberen.
    Bedankt voor de goede uitleg. Groetjes.

  • #12

    info@imaaniart.com (zondag, 03 september 2023 19:54)

    Hi Jeanny,

    Ik gebruik geen siliconendruppels. Voor het merk Amsterdam is dat eigenlijk ook niet nodig,omdat er mooie celvorming ontstaat. Als je goed kwaliteit verf gebruikt, is dat dus niet nodig.

    Hopelijk heb je hier wat aan.
    Groetjes,
    Fatiha

  • #13

    Info@imaaniart.com (zondag, 03 september 2023 19:56)

    Hi Helga,

    Voor dit doek heb ik grasgroen gebruikt, een klein beetje grijsblauw en goud. Het groen heb ik deels lichter gemaakt met wit, waardoor ik twee tinten heb in het werk.

    Groetjes,
    Fatiha

  • #14

    Jessie (dinsdag, 02 januari 2024 15:53)

    Hoe ben je te werk gegaan voor het bovenste schilderij, ik heb al een poging gedaan maar lukte mij niet echt en heb jij een rietje gebruikt ivp een fohn ?

    Ik vind het echt prachtig !!!

  • #15

    Info@imaaniart.com (zaterdag, 17 februari 2024 18:44)

    Hi Jessie,

    Dankjewel voor je compliment en vraag!

    Ik heb inderdaad ook rietjes gebruikt om wat gerichter te blazen. Ik heb twee delen verf verdeeld over de schilderijen. Boven wit en onder groen. De verf is vloeibaar (magere yoghurt dikte) zodat de verf er bovenop goed kan verspreiden. Daarna heb ik op de grens van de witte en groene verf een streep (over de breedte) donkergroen, grijsblauw en goud gegoten. En daarna met een fohn blazen. Met een rietje heb ik wat gecorrigeerd. Dat is het eigenlijk. Het is vooral een kwestie van oefenen en goed aanvoelen hoe je de fohn hanteert.

    Hopelijk krijg je snel de slag te pakken!!

    Groetjes,
    Fatiha