· 

How to: 3D geometrische patroon schilderen met dotart

Met dit schilderij creëer je in een paar simpele stappen het wow-effect! Ik leg je uit hoe je met slechts 1 stift, 1 liniaal, dotting tools en drie kleuren verf een prachtig geometrische schilderij maakt met een 3D effect. 

 

Een 3D schilderij simpel te maken? Ja je leest het goed. Dit schilderij is zo makkelijk dat je echt geen ervaring nodig hebt of professioneel kunstschilder hoeft te zijn om zelf iets te maken waar je je familie of vrienden mee kunt verbazen.

 

Pak je schilderspullen erbij en een lekker kopje thee of koffie en schilder gezellig met mij mee!

 

Dit heb je nodig om een 3D geometrische dot painting te maken:

  • Canvas schilderij (20 bij 20 cm)
  • Verf: zwart, blauw (parelmoer)* en wit
  • Verfverdunner
  • kwast en penseel
  • Blauwe stift (parelmoer)
  • Dotting tools
  • Liniaal

 * je kunt ook een andere diepe blauw kiezen, zoals Cobalt van het merk Amsterdam.

 

Stap 1: canvas zwart schilderen verdelen in 4 vlakken

 

We beginnen met het schilderen van het blanco canvas. Ik heb voor dit werk een vierkante canvas gebruikt van 20 bij 20 centimeter. Natuurlijk kun jij zelf bepalen of je een groter canvas of juist kleiner canvas wilt gebruiken. Ook hoeft het formaat niet vierkant te zijn. Je kunt ook een ronde, rechthoekige of ander formaat gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je dan een iets ander ontwerp krijgt, dan het ontwerp van mijn schilderij. 

 

Schilder vervolgens je canvas zwart. Zoals je in mijn vorige blog kon lezen, hoef je niet perse voor de kleur zwart te kiezen. Maar kies wel voor een kleur die contrasteert met de dots (stippen) die je later gaat aanbrengen.

 

Wanneer de verf droog is, pak je je liniaal en stift erbij. Ik heb voor dit schilderij een blauwe parelmoer kleur stift gekozen die mooi past bij de kleuren van de dots. De parelmoer geeft net een iets mooiere glans aan het schilderij. Ook hier weer geldt: kies de kleur die jij mooi vindt. 

 

Trek met de stift twee diagonale lijnen. Dus van de ene hoek van het schilderij naar de hoek daar tegenover. Gebruik je liniaal om rechte lijnen te tekenen. Wil je liever freestylen of heb je een vaste hand? Dan trek je de lijnen zonder liniaal. 

 

Oke! De basis is gelegd. Je gaat nu naar de twee stap. 

 

Stap 2: Teken lijnen om een 3D effect te creëren

 

In deze volgende stap ontstaat de magie. Ik verbaas me iedere keer weer over het resultaat! Terwijl ik het al zo vaak heb gedaan en het echt heel simpel is. 

 

Je canvas is nu verdeeld over vier gelijke driehoeken. Op deze vlakken ga je schuine strepen trekken om tot het ontwerp te komen.

 

 

Trek een streep van de ene hoek naar de volgende hoek van deze driehoek. Van links naar rechts (de hoeken die de lange zijde van de driehoek met elkaar verbinden). Wanneer je de lijn trekt maak je deze steeds breder. Zorg ervoor dat je eindpunt ongeveer 1 centimeter breed is.

 

Op de foto hierboven zie je het startpunt aangegeven met een 1 en het volgende punt met een 2. Vervolgens trek je een liniaal van punt 2 naar punt 3. Daarna trek je een liniaal van punt 3 naar punt 4. Je bent nu de driehoek rond. Zie de foto hieronder. Nu herhaal je de stappen voor de andere drie vlakken.

 

De breedtes hoeven niet allemaal identiek te zijn, maar probeer op ongeveer 1 centimeter te blijven. Wanneer je steeds dichter bij het middelpunt komt van de driehoek kun je dit steeds ietsjes kleiner maken. 

 

Wanneer je klaar bent met alle vier vlakken, ontstaat er een supergaaf 3D plaatje. 

  

Zoals je onder in het eindresultaat ziet, ben ik wat uitgeschoten en ben ik niet overal netjes binnen de lijnen gebleven. Ook heb ik geen stift gebruikt die waterproof (waterbestendig) is waardoor er wat vlekken zijn ontstaan. Dit kleine probleem kun je makkelijk corrigeren. Je gebruikt een klein penseel en werkt het weg met een beetje zwarte verf. 

 

Stap 3: Dotten

 

Je bent nu zover dat je het schilderij af kunt maken door het aanbrengen van dotten (stippen). De hoofdkleur is blauwe acrylverf. Deze kleur maak je drie tinten lichter door beetje bij beetje de verf te mengen met wit. Hoe meer wit je toevoegt, hoe lichter de kleur blauw. Ik heb gekozen voor vier kleuren blauw. Waarbij de donkerste kleur de originele kleur van mijn verf is. De andere drie tinten heb ik lichter gemaakt door de blauwe verf te mengen met wit. De lichtste kleur verf lijkt bijna wit, maar bevat toch een paar druppels blauwe verf. Natuurlijk kun je kiezen voor helemaal wit, maar door toch iets van een blauwe tint te maken, wordt het een mooier geheel. 

 

De acrylverf is waarschijnlijk iets te dik om goede dots te maken. Daarom moet je vaak de verf verdunnen. Ik gebruik hiervoor Liquitex Pouring Medium. Deze werkt voor mij het beste omdat je dan een mooie consistentie krijgt zonder dat het ten koste gaat van de kleurintensiteit. Ben je een starter, probeer het dan gewoon met een paar druppel water. Of koop een flesje vernis bij de action. Wil je je schilderijen een mooie plek geven in je interieur of deze zelfs verkopen, dan raad ik je aan om toch te werken met hoge kwaliteit schildermateriaal. Goed materiaal is het halve werk en is ook te zien aan het resultaat.  

 

Begin met de binnenste vlakken en werk langzaamaan naar buiten toe. Zo voorkom je dat je met je hand over eerder gemaakte dots gaat. Of wacht steeds totdat de eerste dots droog zijn. 

 

Zie de foto hierboven mijn startpunt. Ik ben begonnen met eerst de lichtste kleur. Wanneer de stroken kleiner worden gebruik steeds donkere kleuren blauw. Hiermee creëer je nog meer het effect van diepte. Wil je de illusie wekken dat iets dichtbij is, dan gebruik je dus een lichte kleur. Met de donkere kleuren lijkt iets verder af te liggen. Maar goed dit is misschien weer een leuk onderwerp om een andere keer uitgebreider over te bloggen. 

 

Ook met het zetten van dots kun je fouten maken. Dit is geen probleem! Het is mij ook overkomen. Je verwijdert de foute dots met een vochtige wattenstaafje. Daarna schilder je er met een klein penseel overheen met zwart. Vervolgens zet je opnieuw een dot. Je ziet helemaal niets meer van het foutje!

 

Als het goed is heb je nu een mooi geometrisch dot art schilderij gemaakt. En daar mag je best trots op zijn! Ik hoop dat je genoten hebt van het proces en wat hebben gehad aan mijn uitleg. Zijn er schilderijen waarvan je graag een blog met stap voor stap uitleg wilt? Laat het mij gerust weten. Stuur mij een mail of een dm via Instagram

Deze how to heb ik ook gefilmd. Check het 2 minuten durende filmpje op mijn Youtube kanaal.

 

Deel jouw kunstwerk

En natuurlijk ben ik enorm benieuwd naar jouw schilderij! Deel het hieronder in het reactieonderdeel of via social media door mij te taggen. Mijn Instagram account: @imaaniart

 

Handige links

Mijn benodigdheden haal ik overal vandaan. Vanwege de coronamaatregelen kom ik helaas niet veel meer in winkels. Maar gelukkig is veel materiaal online te vinden, en soms goedkoper! Hieronder een aantal links waar je terecht kunt voor schildersbenodigdheden die ik gebruik voor mijn schilderijen. Ook zoals beloofd een link naar de tutorial voor het maken van het geometrische ontwerp van mijn dot panting.

** Alle producten hierboven gebruik ik zelf ook voor mijn schilderijen. De links met een sterretje zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage krijg van wat jij koopt. Dit kost jou niets extra. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0