· 

How to: Bladgoud dot painting met een oosters patroon

Als kunstenaar en creatieveling ben ik steeds op zoek naar nieuwe technieken. De laatste tijd kom ik vaak mooie kunstwerken met bladgoud tegen. Al lange tijd wilde ik dit nieuwe materiaal uitproberen. Alleen vond ik het een beetje spannend. Toch was het vorige week dan zover. Ik waagde me aan dit delicate spul dat al weken geduldig op mijn werkbank lag.

 

Ik moet eerlijk bekennen dat het even wennen was. Maar soms moet je lef tonen en niet bang zijn. Het is mij redelijk goed gelukt voor een eerste keer. En ik weet zeker dat ook jij dit kunt. En het hoeft echt niet perfect te zijn de eerste keer. 

 

In deze blog laat ik je weer stap voor stap zien hoe je dit mooie schilderij hierboven ook zelf kunt maken met behulp van een sjabloon. 

 

Dit heb je nodig om voor je schilderij met dotart en bladgoud te maken:

  • Canvas schilderij (20 bij 20 cm)
  • Sjabloon
  • Bladgoud
  • Lijm voor bladgoud
  • Verf: zwart, Karmijn rood, Pyrrolerood*
  • Verfverdunner 
  • kwast en penseel
  • Gouden stift
  • Dotting tools
  • Liniaal en potlood

* je kunt natuurlijk ook voor twee andere kleuren kiezen, maar ikzelf vind de combinatie zwart, rood en goud erg mooi. 

 

Stap 1: canvas zwart schilderen en verdelen in 4 vlakken

We beginnen met de achtergrond. Zoals voor veel dot painting schilderijen kies ik voor zwart. Als mooie tegenhanger en voor het contrast. Schilder je canvas zwart met een wat grotere kwast. Ik heb voor dit werk een vierkante canvas gebruikt van 20 bij 20 centimeter. Natuurlijk kun jij zelf bepalen of je een groter canvas of juist kleiner canvas wilt gebruiken. Ook hoeft het formaat niet vierkant te zijn. Je kunt ook een ronde, rechthoekige of ander formaat gebruiken. 

 

Ik blijf het herhalen - zoals je in één van mijn vorige blogs kon lezen- je hoeft niet perse voor de kleur zwart te kiezen. Maar kies wel voor een kleur die contrasteert met de dots (stippen) die je later gaat aanbrengen.

 

Wanneer de verf droog is, pak je je liniaal en potlood. Verdeel het schilderij in twee gelijke helften. Zowel horizontaal als verticaal. Dit zijn je hulplijnen om het midden van je canvas te bepalen. Dit is nodig om het sjabloon recht op je canvas te krijgen.   

Stap 2: Plaats je sjabloon op het canvas en trek deze over

In deze stap ga je aan de slag met het overtrekken van het patroon. Gebruik daarvoor een template. Ik heb een oude template gebruikt met een Marokkaanse patroon. Deze heb ik alweer enkele jaren geleden online gekocht en gebruik ik nog regelmatig voor mijn schilderprojecten.

 

Natuurlijk bepaal je zelf welke sjabloon je wilt gebruiken. Je kunt deze online kopen of zelf maken. Een andere optie is een patroon van intern downloaden en overtrekken met transfer papier. Zie in mijn eerdere blog voor die stappen. 

 

Voor het patroon heb ik een gouden marker gebruikt. Deze marker heb ik bij de Action gekocht. Hij is mooi en niet duur. Het enige nadeel, is dat de marker afgeeft en vlekt. Dus wees voorzichtig. Wil je je schilderij mooi houden en beschermen tegen vocht, dan moet je nadat je schilderij af is ook een vernislaag aanbrengen.

 

Stap 3: Oneffenheden wegpoetsen met zwarte verf 

Door het overtrekken kunnen er foutjes of vlekken van de stift ontstaan. Dit kun je gemakkelijk weghalen met een kleine penseel en wat zwarte verf. Wat je ook nog moet doen is het overschilderen van de twee potloodlijnen die je eerder heb gemaakt om het middelpunt te bepalen. 

 

Omdat je achtergrond ook zwart is, zie je nadat de verf is opgedroogd helemaal niets meer. Je hebt nu een mooi patroon op je canvas waarmee je aan de slag kunt gaan.

 

Stap 4: Bladgoud aanbrengen

Nu volgt het meest spannende onderdeel van dit project. Het aanbrengen van bladgoud op je canvas. Kies de onderdelen op je canvas die je wilt bedekken met bladgoud. Ik heb een paar willekeurige vlakken gekozen voor een speels effect. 

  

Neem vervolgens met een klein penseel een beetje bladgoudlijm uit het flesje. Niet te veel. Je kunt er altijd meer bij doen als het nodig is. Breng met je penseel een dun laagje aan op het stuk dat je met bladgoud wilt bedekken. Met de kleine penseel kun je gedetailleerder het lijm aanbrengen. Laat de lijm vervolgens 5 tot 10 minuten drogen. De droogtijd hangt ook een beetje af van de dikte van je lijm. Op het flesje staat ook aangegeven hoeveel droogtijd nodig is. Wanneer de lijm voldoende droog is, wordt deze doorzichtig. Oh ja, was je penseel direct na gebruik af met water om je penseel goed te houden.

 

Neem dan een kleine vel bladgoud en plaats deze op de plek waar je lijm hebt aangebracht. Ik pak het bladgoud met een penseel. Omdat het bladgoud vrij statisch is, hecht deze vrij makkelijk aan je penseel. Als je het voorzichtig doet, kun je het zelfs met je vingers beetpakken. 

 

Vervolgens pak je een iets grotere zachte kwast en drukt het bladgoud voorzichtig aan. Zit het bladgoud eenmaal vast, ga dan met een kleinere kwast of penseel voorzichtig over de randen. Hiermee verwijder je het overtollige bladgoud. Het kan zijn dat je per ongeluk wat bladgoud weghaalt met je kwast. Pak een stukje overtollig bladgoud en plaats dit op het open plekje. Druk het vervolgens goed aan. Herhaal dit zo vaak als mogelijk.

 

Je zult zien dat er allemaal losse stukjes bladgoud op je canvas zitten. Veeg deze voorzichtig van je canvas met een kwast. Het vraagt wat geduld voordat het overtollige goud ervan af is. De kleine losse stukjes goud kun je bewaren en hergebruiken voor andere projecten. Gooi niets weg want dat is zonde. 

 

Wanneer je alle stukken bedekt hebt, kun je verder met de volgende stap. Ikzelf wilde graag eens zien wat het effect zou zijn als ik het aangebrachte bladgoud zou drogen met een blower. Dat kan ook goed met een föhn.

 

Door de hitte ging het bladgoud een beetje opbollen. Deze drukte ik vervolgens aan, en herhaalde het proces een paar keer. Het resultaat was dat er meer structuur (relief) kwam in het bladgoud. En dat zag er wel mooi en robuust uit.

 

Wil je liever een egale goudkleur, dan adviseer ik je om geen blower te gebruiken en het natuurlijk te laten opdrogen.

 

Stap 5: Dots aanbrengen 

De laatste stap in dit proces is het dotten. Ik heb twee kleuren rood gebruikt voor dit kunstwerk: Karmijn rood en Pyrrolerood van het merk Amsterdam. Dit is voor dotart wel mijn favoriete merk verf omdat het een mooie dikte is die ik iets kan aanlengen voor de juiste consistentie. In het verleden heb ik goedkopere verf gebruikt, maar dat werkte niet goed. De verf was vaak iets aan de dunne kant waardoor ik geen mooie ronde dots kon maken met relief. Daarnaast was de pigment van de verf ook minder intens. Het fijne van Amsterdam is dat deze in heel veel kleurvarianten te krijgen is. Ikzelf heb grote en kleine tubes. Voor dotart heb je over het algemeen niet veel verf nodig, dus dan zijn de kleine tubes heel handig en betaalbaar. En omdat je ze verdunt, gaat de verf best lang mee. 

 

Ik heb voor twee kleuren rood gekozen omdat een speels effect te krijgen, maar ook omdat rood erg goed kleurt bij goud en de zwarte achtergrond. 

De verf heb ik verdund met een medium. Dat kan zijn een pouring medium, maar ook vernis. Eventueel met een paar druppels water. Maar kijk uit dat je niet teveel water gebruikt. Dit gaat namelijk ten koste van de pigmentkleur. 

 

Ik ben eerst gestart om de alle vlakken met de donkere rood te stippen. Hiervoor heb ik een medium grote dotting tool gebruikt. Vervolgens heb ik de lichtere kleur rood aangebracht met kleinere stippen. Zo breng je met twee kleuren en verschillende dot groottes variatie aan. Door de ene kleur eerst te doen en vervolgens de andere kleur, hoef je niet je dotting tools schoon te maken. Lekker efficient dus!

 

We zijn weer aan het einde gekomen van deze tutorial. Ik hoop dat je genoten hebt van het proces en tevreden bent met het resultaat. Zijn er schilderijen waarvan je graag een blog met stap voor stap uitleg wilt? Laat het mij gerust weten. Stuur mij een mail of een dm via Instagram

 

Deel jouw kunstwerk

En natuurlijk ben ik enorm benieuwd naar jouw schilderij! Deel het hieronder in het reactieonderdeel of via social media door mij te taggen. Mijn Instagram account: @imaaniart

 

Handige links

Mijn benodigdheden haal ik overal vandaan. Vanwege de coronamaatregelen kom ik helaas niet veel meer in winkels. Maar gelukkig is veel materiaal online te vinden, en soms goedkoper! Hieronder een aantal links waar je terecht kunt voor schilders benodigdheden die ik gebruik voor mijn schilderijen. Ook zoals beloofd een link naar de tutorial voor het maken van het geometrische ontwerp van mijn dot panting.

** Alle producten hierboven gebruik ik zelf ook voor mijn schilderijen. De links met een sterretje zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een heel klein percentage krijg van wat jij koopt. Dit kost jou niets extra. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0